Wie kan u bijstand verlenen bij die stappen?
U kunt al die stappen zelf ondernemen of u daarbij laten bijstaan door een advocaat.
Ook de dienst slachtofferonthaal staat tot uw beschikking om u alle nodige inlichtingen te verstrekken om u tijdens de volledige duur van de procedure in staat te stellen om uw rechten te laten gelden.
De nationale slachtoffercel van het federaal parket en de consulaire bijstand kunnen ook tussenkomen om u bij uw stappen te ondersteunen.
Consulaire bijstand
De consulaire bijstand kan:
- u op de hoogte houden van de procesvoering in het buitenland;
- u een lijst bezorgen van plaatselijke advocaten;
- ervoor zorgen dat een lid van het personeel van de ambassade of van het consulaat aanwezig is voor bepaalde zittingen in het buitenland, afhankelijk van de mogelijkheden;
- contact houden met uw advocaat om op verschillende momenten van de procedure een stand van zaken op te stellen.
Voor al uw vragen kunt u contact opnemen met de dienst 'Bijstand aan Belgen in het buitenland'.
De nationale slachtoffercel van het federaal parket
Wanneer bij een terreuraanslag in het buitenland Belgische slachtoffers vallen (of slachtoffers die in België wonen), wordt in de sectie terrorisme en in de nationale slachtoffercel van het federaal parket onmiddellijk een dossier geopend. De magistraat van de sectie terrorisme wordt dan belast met de opdracht om het onderzoek te beheren in samenwerking met zijn collega's in het buitenland. De magistraat van de nationale slachtoffercel waakt over de naleving van de rechten en de informatie van elk van de betrokken Belgische slachtoffers.
Om een rechtstreekse en betrouwbare informatiepositie te creëren, stelt de Cel haar knowhow en haar kennis op het vlak van internationale gerechtelijke samenwerking ten dienste van het onderzoek en van de Belgische slachtoffers.
Om informatie uit het buitenlandse gerechtelijk onderzoek te verkrijgen, zendt het federaal parket internationale rogatoire commissies uit en/of nemen zij rechtstreeks contact op met de buitenlandse instanties.
- Als uw familielid overleden is, kan de nationale slachtoffercel, samen met de Belgische consulaire diensten, u helpen om meer te weten te komen over de identificatieprocedure, de vrijgave van het lichaam, de teruggave van persoonlijke bezittingen of het verkrijgen van een overlijdensattest. Als er een autopsie plaatsvond, zal men het verslag opvragen om u, samen met een wetsdokter, meer toelichting te geven als u dat wenst.
- Als u lichamelijke en/of psychische schade hebt geleden en medische attesten, expertises of verklaringen uit het buitenlands dossier nodig hebt, kan u daarvoor ook een beroep doen op de nationale slachtoffercel.
- Ook als u materiele schade leed, kan u bijstand krijgen om de nodige documenten of bewijsstukken uit het buitenlandse onderzoek te vergaren.
- Wanneer er van de aanslag beeldmateriaal van bewakingscamera’s beschikbaar is, kan, een inzage van de beelden georganiseerd worden. Dat is enkel mogelijk als de buitenlandse autoriteiten daarmee akkoord zijn en aan alle wettelijke voorwaarden voldaan is.
- Ze zal ook een informatiesessie bij het federaal parket kunnen organiseren, waar u meer informatie zult verkrijgen over het verloop van het onderzoek en over uw rechten. Als de informatie vanuit het buitenland onvolledig of onduidelijk is, zal de nationale slachtoffercel nagaan hoe Belgische slachtoffers partij kunnen worden in het dossier zodat u uw rechten kan laten gelden. Ze zullen ook nagaan hoe en wanneer u inzage kan krijgen in het dossier.
- De nationale slachtoffercel zal u voor en na het proces zo goed mogelijk op de hoogte houden of u in contact brengen met de bevoegde diensten ter plaatste. Dat aanbod is afhankelijk van de buitenlandse procedureregels en de lokale gebruiken.
De dienst slachtofferonthaal kan ook tussenkomen in samenwerking met de nationale slachtoffercel om informatie te verstrekken of steun en begeleiding te bezorgen tijdens de volledige duur van de gerechtelijke procedure.
Het Centraal Loket voor Slachtoffers van Terroristische Aanslagen en Grote Rampen
Het centraal loket kan geactiveerd worden wanneer er een grootschalige terreuraanslag is met talrijke Belgische slachtoffers.
Het centraal loket centraliseert de informatie voor slachtoffers en maakt u wegwijs in de te volgen stappen en in het aanbod van hulpverlening.
Het centraal loket is samengesteld uit leden van de Gemeenschappen en van de nationale slachtoffercel van het federaal parket. Het team werkt nauw samen met o.a. de diensten Slachtofferhulp (CAW) en Slachtofferonthaal (Justitiehuizen) van de Gemeenschappen, de FOD Volksgezondheid, de verzekeringmaatschappijen, de Commissie voor financiële hulp, …
De contactinformatie van het centraal loket wordt beschikbaar zodra het geactiveerd is.
De dienst slachtofferonthaal van het Justitiehuis
Wat mag u verwachten van de onthaaldienst voor slachtoffers?
Samen met de nationale slachtoffercel van het federaal parket kunnen de justitieassistenten van de diensten slachtofferonthaal u tijdens de volledige duur van de gerechtelijke procedure op de hoogte houden en begeleiden. Deze dienst wordt gratis verleend.
Welke inlichtingen kunt u daar krijgen?
De justitieassistent kan u algemene inlichtingen bezorgen over de manier waarop een gerechtelijke procedure verloopt en over de rechten van slachtoffers in België. Ze kunnen u ook helpen om die informatie te verzamelen met betrekking tot het land waar de feiten zich hebben voorgedaan.
In de mate van het mogelijke en afhankelijk van de informatie die bij de buitenlandse autoriteiten beschikbaar is, helpt de justitieassistent u ook om de lopende procedure, de evolutie van het onderzoek en de door de gerechtelijke autoriteiten genomen beslissingen te begrijpen. Als u dat wenst, kan de justitieassistent als tussenpersoon optreden tussen u en de magistraat van het federaal parket die verantwoordelijk is voor het dossier in België.
Welke bijstand kan u worden geboden?
In iedere fase van de gerechtelijke procedure kan de justitieassistent u indien gewenst begeleiden en u emotionele steun verlenen. Zo kan hij u helpen bij uw contacten met het federaal parket en wanneer u het dossier raadpleegt, als u voorwerpen wilt terugkrijgen die in het kader van het onderzoek in beslag werden genomen of bij eventuele zittingen van de rechtbank die in België zouden plaatsvinden of er worden uitgezonden.
Aangezien de gerechtelijke procedure in het buitenland plaatsvindt, zullen de mogelijkheden op het vlak van de bijstand door de dienst slachtofferonthaal afhankelijk zijn van de buitenlandse autoriteiten en de bevoegde diensten ter plaatse.
Tot wie kunt u zich richten indien u andere vragen hebt of indien u met andere problemen wordt geconfronteerd?
Afhankelijk van uw behoeften en uw vragen kan de justitieassistent u doorverwijzen naar gespecialiseerde diensten (bv. voor psychologische begeleiding of juridische ondersteuning).
Waar vindt u een dienst slachtofferonthaal?
Er bestaan 28 diensten slachtofferonthaal in België - 13 in de Franse gemeenschap, 14 in de Vlaamse gemeenschap en 1 In de Duitstalige gemeenschap. U kunt contact opnemen met de dienst slachtofferonthaal van uw keuze - bv. de dichtstbijzijnde dienst. Indien nodig zal die dienst contact opnemen met de bevoegde dienst voor de opvolging van uw dossier.
Hier vindt u de contactgegevens van de diensten slachtofferonthaal:
Een advocaat
De eerste taak van een advocaat bestaat in adviesverlening, om u juridische informatie te bezorgen en om uitleg te geven over de juridische gevolgen van uw acties. Hij is er ook om uw belangen te verdedigen door u, indien u dat wenst, in een gerechtelijke procedure bij te staan of te vertegenwoordigen. Hij zal u advies verlenen over de stappen die u moet ondernemen om schadeloos te worden gesteld.
Bij een proces in België kan hij u bijstaan en u vertegenwoordigen. In het geval van een proces in het buitenland kan hij contact opnemen met een advocaat die regelmatig praktiseert in het land waar de aanslag heeft plaatsgevonden.
Hebt u juridisch advies of juridische hulp nodig? Wilt u een advocaat raadplegen?
In België hebt u twee mogelijkheden, afhankelijk van uw behoeften:
Hebt u eenvoudige juridische inlichtingen of een eerste advies nodig?
U kunt gratis eenvoudige juridische inlichtingen of een eerste advies ontvangen in het kader van de juridische eerstelijnsbijstand. Dit is een gratis dienst die voor iedereen toegankelijk is, waarbij geen enkele voorwaarde met betrekking tot inkomsten wordt gehanteerd.
De juridische eerstelijnsbijstand wordt door advocaten met wachtdienst verzekerd. De wachtdiensten voor juridische eerstelijnsbijstand worden op verschillende plaatsen georganiseerd (justitiepaleizen, vrederechters, justitiehuizen, OCMW's, vzw's enz.). Als u de plaatsen en de uren van de wachtdienst bij u in de buurt wilt kennen, kunt u contact opnemen met de commissie voor juridische bijstand van uw gerechtelijk arrondissement.
Contactgegevens van de commissies voor juridische bijstand:
Hebt u grondig advies nodig? Wilt u tussenkomen in de procedure?
Het kan nuttig zijn om een beroep te doen op een advocaat om u te helpen of u te vertegenwoordigen tijdens de procedure, d.w.z. om in uw plaats en in uw naam te handelen. U komt hierover meer te weten in de rubriek 'Waar vindt u een advocaat in België? ' of 'Hoe kunt u een advocaat in het buitenland vinden? '
Waar vindt u een advocaat in België?
Hier vindt u de contactgegevens van de Belgische advocaten:
Als uw inkomsten ontoereikend zijn om een advocaat te betalen, kunt u in het bureau voor juridische bijstand van uw keuze de bijstand van een advocaat vragen. Afhankelijk van uw bestaansmiddelen kunt u gratis of tegen lagere kosten van de diensten van een advocaat genieten.
Hier vindt u de contactgegevens van de bureaus voor juridische bijstand:
Hoe kunt u een advocaat in het buitenland vinden?
De consulaire bijstand kan u ter plaatse een lijst van advocaten bezorgen. Een Belgische advocaat kan ook correspondenten in andere landen hebben.
U hebt een verzekering rechtsbijstand. Wat betekent dit?
De rechtsbijstandsverzekering (die vaak bij de verzekering 'burgerlijke aansprakelijkheid' of 'familiale' wordt aangeboden) kan tussenkomen in uw gerechtskosten (bv. erelonen van advocaten). Aarzel niet om contact op te nemen met uw verzekeraar als u een dergelijke verzekering hebt afgesloten, zodat de voorwaarden kunnen worden gecontroleerd (geografische beperking enz.).
Ook de Commissie voor Financiële Hulp aan Slachtoffers van Opzettelijke Gewelddaden en aan de Occasionele Redders kan voor een deel van de advocatenkosten instaan, subsidiair na tussenkomst van de verzekeringen en indien de feiten bij koninklijk besluit in België als terreuraanslag werden erkend. De hulp bedraagt maximaal € 12.000 op grond van gedetailleerde facturen die al door de slachtoffers zijn betaald.
FOD Buitenlandse Zaken
Dienst 'Bijstand aan Belgen in het buitenland'
24u/24u
Karmelietenstraat 15
1000 Brussel
België
Nationale slachtoffercel van het federaal parket
De slachtofferscel verleent bijstand aan slachtoffers in het kader van een strafrechtelijk onderzoek dat in België is ingesteld na een aanslag in het buitenland of op rechtshulpverzoek van het buitenland.
Wolstraat 66 bus 1
1000 Brussel